Isoleren

Triple glas in warme ruimtes
We zagen al dat wij vinden dat je naar je huis moet kijken in termen van klimaatzones. Waarom triple glas op de slaapkamer als je daar toch met -10 met het raam op en slaapt. Omgekeerd vinden wij dubbel glas, zelfs HR++ bijna altijd een desinvestering (spijtmaatregel) in de woonkamer, badkamer en keuken. Daar wil je het echt zo warm mogelijk hebben en daar wordt ook de meeste energie verstookt. Investeer dus in die ruimtes. Triple Glas kan zelden in bestaande kozijnen worden geplaatst. Dat heeft te maken met het dauwpunt wat op een andere plek in de constructie komt te liggen, grote kans op houtrot. Daarom zit er vaak niks anders op ook de kozijnen te vervangen. Je kan dan bij terugplaatsing direct wat aan de aansluiting van het kozijn op het binnenspouwblad laten doen waardoor je tocht rondom de kozijnen kwijt bent.

Voordeur
We zullen eerlijk zijn. Vaker wel dan niet was de voordeur de sluitpost op het nieuwbouwproject 20 jaar geleden. Tijd voor een nieuwe vlakke deur met dubbele rubbers in een nieuw kozijn met een onderdorpel met thermische ontkoppeling tussen binnen en buiten.

Na-isoleren spouw
Als de spouw niet met steenwoldekens is gevuld tijdens de bouw kan er vermoedelijk nog extra isolatie ingebracht worden in de vorm van EPS-parels. Dit kan de isolatiewaarde van de spouw nog extra verbeteren.

Extra isoleren kruipruimte
Als de kruipruimte bereikbaar is kan de woonkamervloer van onderen extra geïsoleerd worden. Dit wordt vooral belangrijk als de isolatiewaarde nu matig is en er vloerverwarming in de planning zit. Laat je voor extra isoleren altijd door een vakman informeren omdat verkeerd isoleren vervelende consequenties kan hebben.

Koudebruggen
Waarmee we langzaam bij de moeilijkere klussen komen. Als blijkt dat er grote koudebruggen zijn (bijvoorbeeld via de fundering of door lateien die overlopen in de verdiepingsvloer) dan wordt het erg lastig om deze aan te pakken. Alleen de woning inpakken kan dat soort problemen oplossen maar dat ligt vermoedelijk ver voorbij de financiële mogelijkheden van de meeste mensen. Bovendien, als de kierdichting en ventilatie goed lukt dan hoeft een extreme isolatiewaarde ook niet.