Kierdichting

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we hier een pagina aan moeten besteden maar omdat het zulk belachelijk laag hangend fruit is en zo overweldigend belangrijk voor het eindresultaat beginnen we er toch(t) mee: kieren dichten.

Als adviseurs komen we dagelijks over vloer bij mensen en het eerst wat ik doe is, het is heel onaardig, aan de ramen en deuren rammelen en vragen waarom het overal zo kiert. Soms ga ik weg met alleen het advies om de slotplaat 3mm naar binnen te zetten zodat deur en ramen eindelijk goed in de rubbers vallen. 5 minuten werk om een tochtende voordeur te corrigeren. Maar goed, vreemde ogen dwingen zeggen ze wel eens 🙂 Dus….

Poor Mans Blowerdoortest

We hebben haast om Nederland klimaatneutraal te krijgen dus ik ga uitleggen hoe je goed lekken op kunt sporen. Als je mechanische ventilatie hebt, en dat heb je, anders zat je niet op deze site, dan moet je al je ramen en dauerlufters dicht doen. Vervolgens zet je de ventilatie op 3 en de afzuigkap op max. Hierdoor ga je je huis maximaal op onderdruk zetten en komt langs alle kieren lucht naar binnen. Deze maak je vervolgens zichtbaar met…..

Rookstift

Met een zogenaamde rookstift kan je kieren goed opsporen. Dus koop zo’n pen en een stapel geeltjes en maak een rondje door het huis als het lekker koud is, dan voel en zie je waar de warmte weglekt. 1x een uurtje documenteren en fotograferen en van de zomer lekker klussen.

IR-camera

Wil je echt ZIEN waar de kieren zitten dan moet je eigenlijk met een infraroodcamera aan de slag. Je kan er vaak een huren bij je lokale energiecooperatie. Ze zijn overigens niet zo duur meer, voor minder dan €500 heb je er al eentje die je op je mobiele telefoon kunt klikken, de resultaten doen voor dit doel niet meer onder voor camera’s van €5000. Voor dat geld kan je er met je buren wel eentje kopen.

Draaiende delen / Renovatieprofiel

SolidSeal Renovatieprofiel

Vaak zijn de rubbers van de draaiende delen verdroogd of vervormd. Er zijn uitstekende renovatieprofielen in de handel die even goed dichten als een kozijn met dubbele rubbers. Het effect kan spectaculair zijn.

Rond kozijnen

Glaslatten

Rond doorvoeren