Ventilatie sturen op wat nodig is

Ventilatatie neemt op deze website een prominente plaats in. De reden daarvan is dat het in onze visie een hoofdrolspeler wordt in de energietransitie waar we voor staan.

De lucht waar we in wonen moet schoon, fris, en warm zijn op plaatsen waar we het warm willen hebben, koel zijn op plaatsen waar we willen slapen en droog op de plaatsen waar we douchen en koken. Dan zijn er ook nog plekken waar je geregeld snel even alle lucht wilt vervangen. Daarnaast zijn er allerhande bedreigers van luchtkwaliteit : fijnstof en roet van buiten, roken, stof van huisdieren, pelletkachels…

Vroegah was een gezonde luchtkwaliteit niet zo moeilijk, je zette een raam open in de WC en slaapkamer, de woonkamer tochtte op voldoende plekken langs deuren en kozijnen en de radiatoren vulden op hoge temperatuur de verloren energie weer aan. Maar anno 20nu lukt dat niet meer omdat alles zeer kierdicht gebouwd wordt. Daarom hebben we in de jaren ’90 massaal ventilatieroosters geplaatst. Warmteverliesroosters is eigenlijk een betere naam, want de tegenover elkaar liggende roosters voeren heel efficiënt koude lucht aan en warme lucht af.

Dit proces is afhankelijk van hoe hard het waait, niet op basis van wat nodig is. Daarom hebben veel huizen een zogenaamde Mechanische Ventilatie Unit, verder MV-box genoemd. Deze blaast vieze lucht uit de woning weg waardoor er onderdruk ontstaat en er via de ventilatieroosters koude buitenlucht de woning instroomt. Deze MV-box wordt bediend met de beruchte 3-standen schakelaar. De bedoeling is dat deze op 2 staat tijdens normaal gebruik, op 3 tijdens douchen en koken en op 1 als we op vakantie zijn. Maar op stand 2 maken veel ventilatiesystemen zoveel lawaai dat veel mensen hem standaard op 1 zetten en dus te weinig ventileren.

De koude lucht die door de roosters naar binnen gezogen moet natuurlijk weer opgewarmd worden anders koelt het huis af. De CV-zal dus aan moeten om de verloren warmte aan te vullen. En hier komen we in een catch-22 situatie terecht: Als we efficiënter willen verwarmen moet de temperatuur van het verwarmingssysteem naar beneden, maar op lage temperatuur werken de radiatoren niet meer zo efficiënt. Met een warmtepomp wordt dit alleen maar erger. Want die kan maar heel moeilijk heel warm water maken en werkt het liefst met vloerverarming op standje laag. En dan ga je die koude lucht echt voelen.

Wij adviseren daarom te investeren in verbeteren van het ventilatiesysteem.

 

Vragenlijst bij keuze warmtepomp

vragenlijst bij de keuze van een warmtepomp

Over wooncomfort

Verhaal over waarom je in wooncomfort moet investeren in plaats van in terugverdientijden. Uitleg waarom warmteverlies en ventilatie cruciale succesfactoren zijn.

Over Joules

Verhaal over energie, hoeveel er in gas zit en hoeveel je DUS met een warmtepomp moet opwekken als je niks aan je huis doet. Hoe kansloos dat is en hoe duur.