Ventileren

Naarmate de kierdichting van de woning vordert zal ventilatie een steeds belangrijker onderdeel van het vangaslos-project worden. Ventilatie is een echt ondergeschoven kindje omdat het lastig is, complex is, moeilijk is. Dat klopt, maar wij gaan het niet uit de weg. We kennen talloze oplossingen om in welke woning dan ook de ventilatie up-to-date te maken. Lees wel deze pagina helemaal en voer niet gelijk onderstaande maatregel uit.

Vervangen van de MV-box
In bijna alle “rond de eeuwisseling”-woningen zit een MV-box ofwel mechanische afzuiging. Vaak met een driestandenschakelaar in keuken en douche en een perilex stekker. Niemand gebruikt hem goed en hij vreet stroom (70 Watt). Een heel eenvoudige upgrade is om een model met een gelijkstroommotor te kiezen.  Deze gebruikt in stand 1 nog maar 2-3 watt en in stand 2 nog maar 20 Watt.

CO₂ en Vochtsensor
Een grote energetische en comfort verbetering is om de MV-box CO₂- en vochtgestuurd te maken. Dit zijn twee sensoren voor woonkamer en badkamer waardoor de MV-zelf kan beslissen wanneer en hoeveel er geventileerd wordt. Dit scheelt enorm als er nu teveel geventileerd wordt.

Kleppen
Weer een stapje verder kan je gaan als de badkamer en WC op een eigen kanaal uitkomen op de MV-box. Je kunt dan de badkamer onafhankelijk (op hoog volume) ventileren zonder onnodig de warmte uit de woonkamer af te zuigen.

Daarmee hebben we het qua upgrade van de MV-box wel gehad maar lees alsjeblieft nog even door!

Dauerlufters
Boven veel ramen in je woning zitten zogenaamde dauerlufters waardoor verse lucht de woning instroomt als de MV-box hierboven lucht afzuigt. Het zijn vreselijke dingen. Want er komt ijskoude lucht de woning in die gelijk op de grond valt, koude val langs het raam, tocht over de vloer. Brrrrrr. Dit wil je ECHT niet in een woning die met een warmtepomp verwarmd wordt. Bovendien is het gewoon ronduit oncomfortabel, komt het geluid van de straat binnen en zijn ze altijd onwijs vies. Soms zitten ze zelfs zo vol met dieselaanslag dat er geeneens meer voldoende lucht doorheen komt. Wij willen er dus het liefst afscheid van nemen, liefst tijdens de vervanging van het dubbelglas en kozijnen. Maak hier echt een punt van in je #vangaslos-plan.

Balansventilatie
Daar is ie dan, de gevreesde balansventilatie, gevreesd want Amersfoort Vathorst.  We hebben in Nederland een collectief trauma opgelopen omdat in één woonwijk in de oksel van een knooppunt van snelwegen huizen gebouwd zijn waar ramen niet open mochten vanwege de uitlaatgassen. En het geplaatste ventilatiesysteem werkte natuurlijk niet goed, want Nederland, het moest zo goedkoop mogelijk.

Balansventilatie is echter een briljant systeem om de warmte die een MV-box wegblaast op te vangen en toe te voegen aan frisse lucht die van buiten komt. Inmiddels met wel 97% rendement. Het is voor verwarmen met een warmtepomp feitelijk noodzaak om te ventileren met balansventilatie, als je niet leeg wil lopen op de elektra-rekening. Op de slaapkamers zetten we NATUURLIJK gewoon de ramen open, dat heeft niets met een goed ontworpen ventilatiesysteem te maken.

Dus… huur een adviseur in die met jou de woning gaat bekijken op opties om balansventilatie in woonkamer en badmaker te realiseren. Wij zijn er optimistisch gestemd over of dat gaat lukken.

Balansventilatie decentraal
Een nieuwe ontwikkeling is om niet met een heel buizensysteem door het huis te gaan werken, maar decentraal, per kamer, te ventileren. Zie de pagina decentrale balansventilatie voor detailinformatie

Balansventilatie centraal
Het efficiëntst, zeker voor grotere woningen, is een centraal balansventilatiesysteem.